Gilicék és fecskék ültettek csemetéket

Benedek Elek meséi híresek, de Emlékkönyvecskébe című versrészlete iskolánkba nemrég érkező gilicéi és fecskéi számára igazán aktuális:

Nem erdő az erdő, hogyha nincsen fája,
Szomorú, ha nincsen dalos madárkája.
Mi a kert fa nélkül? S ha nincs madár benne?
Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!

A gyerekek nem hagyták, hogy a világ szomorú legyen, ezért fát ültettek. A hagyományt 2016-ban kezdtük, amikor elindítottuk az általános iskolánkat. A szokáshoz örömmel csatlakoztak az idén elsős és kilencedikes diákok. Ebben nagy szerepe volt Szelekovszky László természetvédelmi szakfőtanácsodónak, aki két facsemetével lepte meg az iskolát és a gyerekeket. A fiatal növények Újszalontáról, egy magánkertészetből származnak. A szakértő mesélt a fák, növények fontosságáról. Ennek felismerése már olyan jelentős, hogy országos faültetési akcióba kezdtek, amelyhez Békés megye is csatlakozott.

Az alsó tagozatot most kezdő első évfolyamos apróságok labdarózsa csemetét ültethettek el. A legmegfelelőbbnek ítélt helyet kiválasztva, gondos és közös munkával ásták ki a csemete helyét, együtt ültették el és locsolták meg. Emlékszalaggal és imádsággal indították el a labdarózsa életét új helyén, az általános iskola udvarán.

A másik csemetét a gimnáziumi képzést kezdő 9. évfolyamon tanuló diákok kapták. A csörgőfa a kollégium udvarán kapott helyet. Ökoiskola lévén újabb lépést tettünk afelé, hogy iskolai környezetünket szebbé, egészségesebbé, természetesebbé tegyük.