GASZTROANGYAL BÉKÉSCSABÁN – 2019. március 21-22.

A Békéscsabai Evangélikus Gimnázium iskolai alapszervezetének programját a helyi gasztronómia hagyományaira alapozva szervezték a Rákóci Szövetség aktivistái – Kovács Nóra és Szabó Nóra tanárnők illetve Kovács Ákos és Szabó Balázs diákok (nem, nem rokonok… J ).

A kolbászgyúrásra eredtileg 6 országból 9 iskola „szövetségesei” gyűltek volna össze, sajnos Horvátországból és Szerbiából (Eszék, Zenta) az útrakész igazgatók programját átírta a szükség. Akik eljöttek: Rimaszombat (Szlovákia – Felvidék), Csap (Kárpátalja – Ukrajna), Nagyvárad (Partium – Románia), Balassagyarmat, Mezőberény és a házigazda Békéscsaba (Magyarország) diákjai, pedagógusai mintegy 35-40 fővel.

A program rövid köszöntéssel kezdődött (barátok, ismerősök találkoztak itt újra – a tanárok szintjén mindenképpen, de a diákok között is volt rá példa.). Majd a Csabai Kolbászklub fellegvárában folytatódott. Az érdeklődő (és egyre éhesebb) rákóczisok megismerhették a csabai kolbász készítésének elméleti alapjait, majd a tanultakat gyakorlatban is alkalmazhatták, azaz lehetőséget kaptak a darálthústól eljutni a sültkolbász állapotig.

A disznóságot kevésbé értékelő lányok mindeközben a lekváros papucs sütését tanulhatták ki. Természetesen az általunk elkészített kolbászt és süteményt a végén együtt fogyasztottuk el.

A kolbászklubban végezve ismerkedési „esttel” folytatódott a kaland. Társismereti játékok, kis átmozgatást követően egy élőszereplős „Honfoglaló” vetélkedőben mérkőzhettek a csapatok. Az este közös énekléssel zárult a program csütörtökre. A messziről jött vendégek a házigazda diákok (és kollégák) családjainál kaptak szállást.

A vendégek pénteken ebédidőig a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban tanórákon vettek részt, megcsodálhatták a felújított evangélikus Nagytemplomot, ismerkedhettek Békéscsaba belvárosával.

Viszontlátásra barátaink!