A kezdetek

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Iskolánk, valamint egy olasz és egy német gimnázium nagyszerű lehetőséget kapott látóköre szélesítésére az Erasmus+ programon keresztül, az Európai Unió anyagi támogatásával. Az Erasmus egy cserediákprogram, amely két fontos részletben tér el a többi programtól. Az ebben részt vevő diákok teljesen ingyen utazhatnak és vehetnek részt mindenben, ezért cserébe azonban színvonalas munkát várnak el tőlünk.

A gimnáziumokban 18 fő nyer részvételt, nálunk ez tovább bomlik két kilenc fős csapatra: németesek és olaszosok. A németesek novemberben utaznak el és áprilisban várják Magyarországra a cserediákjaikat, az olaszosok fordítva.

A bizonyos színvonalas munka, melyet fel kell mutatnunk, különböző videókat takar. November végére mindhárom ország csapatainak elő kell állni egy 5-7 perc terjedelmű videóval, amely a „Kik vagyunk mi?”, „Mik a gyökereink?”, „Mit jelent magyarnak/olasznak/németnek lenni?” kérdésekre felel. Ez a kör teljesen nyitott, mindenki azt tesz bele, amit a legjobbnak tart.

A PSG erasmusos diákjai ezzel a feladattal birkóznak már szeptember vége óta. A keddi „meetingjeinken” megszavazunk vagy elvetünk egy ötletet, közösen gondolkozunk, szállnak a jobbnál jobb elképzelések, lassan összeáll egy koncepció, a nagy egész, és novemberre minden bizonnyal el is készül a videó, rólunk, a magyarokról.

Minden akörül forog, hogy kik is vagyunk mi, és mi is tesz azzá minket, akik ma vagyunk. Elsőre felbukkanó gondolataink: A honfoglalás, és a dobostorta, a Balaton és a különleges nyelvünk is. Valóban, ezek mind hozzánk tartoznak, de a feladatunk nem egy imázsfilm elkészítése. Valami alternatívabbat keresünk, egészen eredetit, olyat, amiről ez jut eszébe az embernek: „Ó, hát persze! Erre én nem gondoltam volna!” Így már cseppet sem egyszerű ez a téma, szálló kreativitásunk és az elengedhetetlen jó hozzáállásunk ebben segítenek minket. És nyilván a tanáraink is, akik az összes megbeszélést koordinálják és ellenőrzik a félkész terveket, vagy éppen döntésre sürgetnek.

Az országok találkozásainak idején is kell videónak készülnie a közös gyökerekről, illetve decembertől áprilisig a migráció témáját dolgozzuk majd fel. Szintén kemény diók ezek is, de a megoldásuk visz minket előrébb több téren is.

Most, a kiutazás és a fogadás előszobájában állva, elmondhatjuk, hogy jól állunk és tartjuk a tempót. Mindenkinek bele kell adnia a sajátját, mert ha csak félszívvel végezzük a dolgunk, az nem lesz az igazi. Törekszünk a legjobbra, az eredetire.

A program befejeztével egyénenként is sokat fogunk fejlődni. A nyelvtudásunk remélhetőleg nagyot lendül előre. Várhatóan megerősödünk a nemzeti öntudatunkban is, hiszen erre összpontosul a program első része. Segít minket még a projekt a másképp gondolkodásban, a minőségre és színvonalra való törekvésben, a kompromisszumkészségben, illetve valódi csapatjátékosokká formálódunk, mivel 18 embernek együtt dolgoznia nem könnyű. Összességében elmondhatjuk, hogy az Erasmusszal csak nyerhetünk.  Sárosi Boglárka 10.b