JUGEND DEBATTIERT Újabb siker a német két tanítási nyelvű osztályban!

Idén ismét a PSG adott otthont a Jugend debattiert vitaverseny iskolahálózati fordulójának, amin két tizedikes diákunk, Szalóki Lolita Víta és Jantyik Eszter eredményesen mérte össze tudását a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Tamási Áron Gimnázium tanulóival.

 

Szükséges-e Magyarországon a 4%-nál magasabb alkohol tartalmú italokat kizárólag erre a célra kialakított üzletekben forgalmazni? – E vitaindító kérdés nyomán a versenyzők olyan témákat is feltártak, mint a magyarországi alkoholizmus problémája, a fiatalok alkoholfogyasztása és az ezeket megoldandó stratégia hiánya. Mindezt német nyelven tették, a zsűri a versenyzők nyelvtudását és felkészültségét is elismerte. „A felkészülés során elsajátított készségek a későbbi vizsgahelyzetekben is előnyükre válnak majd a diákoknak” – tette hozzá Melinda Kirch, a zsűri elnöke. Munkájukat időmérőként Miklya Anna, szintén tizedik osztályos tanulónk segítette.

 

Iskolánkból az országos elődöntőbe, a legjobb nyolc közé tovább jutott Szalóki Lolita Víta, Jantyik Eszter pedig tartalékversenyzőként szerzett helyet. Szívből gratulálunk nekik!

 

Felkészítő tanáruk Kiss Timea intézményvezető helyettes szerint a lányok sikerüket annak köszönhetik, hogy örömüket lelték a felkészülésben, motiváltak voltak, „hiszen a vitaszakkörön egy olyan pluszt kaptak, ami a német órákba nem fér bele”.

 

A német alapítványok támogatásával megvalósuló zártkörű vitaversenyen azok az iskolák vehetnek részt, amelyek DSD II nyelvvizsgára felkészítő oktatást adnak. A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium az egyike annak a két Békés vármegyei középiskolának, amely biztosítja a felkészülést a DSD II nemzetközi német nyelvvizsgára.

 

Pedagógusaink munkáját dicséri, hogy tizedikes diákjaink nem csak jól beszélnek németül, hanem magas színvonalon képesek vitázni is. Frank Cöster, a Jugend debattiert magyarországi koordinátora örömét fejezte ki, hogy „a fiatal versenyzők elsajátítják a kulturált vita szabályait, amely sokszor a felnőtteknél is nehézséget okoz”.

 

Fotós: Dienes Panni

Moderátor: Fekécs Noémi

Regisztráció, berendezés: Mikó Réka