Jugend debattiert – Ifjúsági vitaverseny német nyelven

A diákok maguk takarítsák-e az iskolát?

Az idei iskolai vetélkedőn erről a kérdésről vitáztak a 10.B osztályos versenyzők. A kéttanos lányok bizonyították felkészültségüket a témában, több szempont mentén érveltek tárgyilagosan, miközben együttműködtek egymással a vita során. A következő fordulóba továbbjutó versenyzők: Jantyik Eszter és Szalóki Lolita Víta – Sok sikert kívánunk nekik! Vitapartnereik voltak: Dienes Panni és Mikó Réka. Időmérő: Miklya Anna

 

Miért jó ebben részt venni?

 

Anna: Számomra a szakkör és verseny a tapasztalatról és tudás bővítéséről szól. Mindig aktuális, fiatalokat érintő témákról beszélünk. Megtanít több szemszögből és szempontból vizsgálni egy helyzetet. Időfelelősként nem csak csengetek, hanem figyelek a vita menetére, pontos adatokat jegyzetelve. Ezt a tanulásban és életben máskor is könnyen hasznosíthatom.

 

Eszti: A szakkör és a verseny rengeteg önbizalmat és tapasztalatot adott abban, hogy bátran kifejezzem magam és összeszedetten, strukturáltabban vitázzak. Megtanít arra, hogy sokkal több szempontból vizsgáljunk egy helyzetet, minden érvünket jól megindokoljuk, és hogy odafigyeljünk a többi vitapartnerünkre is.

 

Lola: Azért szeretem, mert nagyon sokrétű és színvonalas verseny, ami rengeteg képességemet fejlesztette az évek során, a szókincstől egészen a másokkal való együttműködésig. Rendszeresen érdekes témákról beszélgetünk, természetesen németül. Amennyire összetett ez a projekt, épp annyira izgalmas!

 

Panni: Számtalan, a mindennapi életben is elengedhetetlen magatartást és viselkedésformát láthatunk és sajátíthatunk el. A vita közben folyamatosan tanulunk és tanítjuk egymást, minden egyes új információ, ami bekerül a vitába, közös tudássá válik.

 

Réka: Azért szeretem, mert a saját véleményünket mondhatjuk el. Ezen kívül nagyon jó német gyakorlás is, sokkal gyakorlatiasabban, mint németórákon. A kritikus gondolkodást és a vitázást is gyakoroljuk és itt tényleg olyan közegben vagyunk, ahol meghallgatjuk egymás gondolatait.