Wunderbar Fesztivál – Német nyelv hete: 2023 április 17.-21.

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola idén második alkalommal vesz részt az országos rendezvénysorozatban, amelynek célja a német nyelv népszerűsítése.

 

A több mint 150 program között iskolánk a következőket nyújtja hétfőtől kezdődően:

 

Fiatalok Németországban címmel a Goethe Intézet plakátkiállítása a kollégium aulájában – a berlini képzőművészeti iskolások plakátjainak feldolgozása rallye keretében németórákon, nyelvtörőpárbaj az 5. és 6. osztályban, kéttanos grillparti a kollégium udvarán, nyílt órák német nyelven az érdeklődő 7.b osztályosoknak, a Német Házban a 3. és 4. osztályosoknak linzersütés és Barbie babák viseletben. Ekkor kerül sor Seitenweise címmel az országos német nyelvű olvasóverseny pályamunka bemutatójára. A hetet pénteken a Magyarországi Német színház német nyelvű zenés meséje, A császár új ruhája zárja az Orlai Házban. A szekszárdi produkciót a felső tagozatos német nemzetiségi osztályok tekintik meg Békésről, Gyomaendrődről és Mezőberényből, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával.

 

Tények a magyarországi nyelvtanulásról

 

Magyarországon közel 2700 iskolában tanítják a német nyelvet idegen nyelvként. Az országban csaknem 300 000 diák tanul németül, ami a tanulók ötöde.

 

Középiskolai nyelvtanulás eredményeként évente 2600 diák szerez németországi nyelvvizsgát és további 600 tanuló osztrák nyelvvizsgát.

 

Magyarországon 43 középiskolában, köztük a mezőberényi gimnázium két tanítási nyelvű osztályaiban lehet felkészülni tanórai keretek között az un. DSD II német nyelvvizsgára. Ez a magyar érettségivel együtt németországi egyetemi tanulmányokra jogosít.

A német nyelvtudás nagy előnyt jelent Magyarországon: a Németországgal, Ausztriával és Svájccal fennálló intenzív gazdasági kapcsolatok bővítik a munkalehetőségeket és a karrierlehetőségeket, hiszen több ezer német nyelvű országból származó cég telepedett le Magyarországon. Az országaink közötti utazás élénk, és a német nyelvtudás nemcsak a magyarországi turizmusban nyit munkalehetőséget, hanem a német nyelvterületre irányuló találkozókat és utazásokat is még vonzóbbá és érdekesebbé teszi.

 

wunderbarfesztival.hu