Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában

Mezőberény –

Szükséges-e emelni az iskolai közösségi szolgálat teljesítésének követelményeit?

 

Gimnáziumunk volt az egyik helyszíne a fenti témában zajlott iskolahálózati vitavetélkedőnek.

 

A versenyzők bizonyították felkészültségüket a témában, több szempont mentén érveltek tárgyilagosan, miközben mindkét vitában együttműködtek egymással. Gratulálunk a továbbjutóknak: Kovács Hanna Rita, Schwarcz Korinna és Kékesi Alexandra Zita

moderátor: Kiss Dorka, időmérő: Bartha Bálint, orgateam: Dienes Panni, Kocsor Péter, Mikó Réka, fotó: Jantyik Eszter

 

 

Petőfi Sándor Gimnázium, Mezőberény

Fekécs Noémi

Szalóki Lolita Víta

Neumann János Gimnázium, Eger

Hegyi Péter

Eördögh Döme

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja

Kovács Hanna Rita

Schwarcz Korinna

Kossuth Lajos Gimnázium, Budapest

Kovács Bernadett

Kékesi Alexandra Zita

Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában

 

A demokráciában olyan polgárokra van szükség, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, elmondják véleményüket, de oda is figyelnek egymásra, és véleményüket fair és tárgyilagos módon ütköztetik. Ezeket az alapkompetenciákat fejleszti a Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában projekt, amely egy német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő középiskolás tanulók részére.

 

A projektről

A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. A vetélkedőn az iskolai életben, hazánkban és Európában felmerülő aktuális kérdéseket vitatnak meg a versenyzők.

 

Tréning és vetélkedő

Többhónapos iskolai vitaoktatással kezdődik a vetélkedő, ezalatt a tanulók egy meghatározott tanterv szerint készülnek fel a vitákra, és releváns témákban cserélnek véleményt. A tanórai felkészítést követi az iskolai vetélkedő, majd az iskolahálózati és országos kvalifikációs fordulók illetve az elődöntő és a döntő. Minden országból az első és második helyezett vitázó jut be a nemzetközi döntőbe, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg az egyik projektországban.

 

Tanulóknak

Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Fehéroroszországban, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában több mint 200 iskola mintegy 3500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőben.

 

A projekt partnerei

A Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában a Goethe Intézet, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet a Hanns Seidel Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária, a Konrad Adenauer Alapítvány, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatja.

 

Forrás: https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn/magyar