„Mint ha pásztortűz ég…”

„Mint ha pásztortűz ég…”, ezzel a sorral kezdődik Arany János Toldi című elbeszélő költeménye, és ugyanezzel a címmel adtuk hírré, hogy intézményünkben versmondó versenyt rendezünk az általános iskola 6. és 7. évfolyamos diákjai számára. Az Arany János Tehetséggondozó Program létrehozásának 20. évfordulója alkalmából kihirdetett rendezvényre szép számmal érkezett visszajelzés.

2020. február 4-én, kedden, 13 órai kezdettel került sor a versmondó versenyre, amelyre Békés megye diákjai mellett a megyehatáron túlról is érkeztek lelkes verselni kívánó diákok. A hatodik évfolyamon 32, a hetedik osztályosok kategóriájában pedig 29 diák versenyzett.

Nemcsak a szavalók és kísérőtanáraik várták izgalommal a délutánt, de a szervező kollégák, zsűritagok is. Iskolánk ünneplőbe öltözött diákjai már déltől a bejáratnál várták az érkező vendégeket. A regisztráció után a versenyzők ráhangolódhattak a rájuk váró megmérettetésre. Volt idejük arra, hogy megszokják a légkört, a többi verselő társaságát és a zsűri jelenlétét. A zsűrit Dr. Rückné Mező Györgyi, Kiss Katalin, Frei Andrea, valamint Soós-Homoki Ágnes, Csávás Adél és Tóthné Guba Ágnes alkotta.

A 6. és a 7. évfolyamos diákok két helyszínen adták elő a Toldi szabadon választott versszakait. Az első fordulóban megjelent és eredményesen szereplő diákok emléklappal, könyvjelzővel és tapasztalattal lettek gazdagabbak, a legeredményesebbek pedig oklevelet és könyvjutalmat vehettek át. A 6. és 7. évfolyam első helyezettjei számára a verseny itt nem ért véget. Rájuk még vár a nagy megmérettetés, amelyet az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervez. A döntőre a Petőfi Irodalmi Múzeumban kerül sor 2020. március 2-án.