Vendégek érkeztek a testvérvárosból

Mezőberénybe látogatott egy sereg diák Gronauból. A Werner-von-Siemens Gymnasium 8-9. osztályos gyermekeivel Anja Walter és Stefan Hölzenbein utazott, akik mindenben segítették a diákjaikat. A kommunikációt és a szervezést is megkönnyítették számukra, ahogyan a mezőberényi evangélikus gimnázium két pedagógusa, Szugyiczkiné Balog Edit és Fésűsné Kocsa Katalin is tette.

A németországi csoport fogadására a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9-10-11. osztályos tanulói és tanárai érkeztek. Szeptember 30-tól egészen október 8-ig tartózkodtak kis városunkban. Iskolánk kollégiuma szolgált szállásul számukra erre a néhány napra, így belecsöppenhettek az iskolai életbe is. A hétvégét azonban családoknál tölthették, amely pedig a magyar hétköznapokba engedett betekintést.

A német diákok és kísérő tanáraik a Magyarországon töltött napok alatt sem mentesültek a tanulás alól, óralátogatás keretén belül ugyanis részesei voltak a magyar oktatásnak.

Hogy ne csak az iskoláról és a tanulásról szóljon ez a kirándulás, így ellátogattak a mezőberényi Madarász Lovastanyára, ahol a lovakkal barátkozhattak, és aki elég bátornak, gyakorlottnak érezte magát, akár nyeregbe is pattanhatott. Az Evangélikus Nagytemplomban Péterné Benedek Ágnes lelkész prédikációját hallgathatták. Paulo Kolbászmester a mezőberényi piacon várta házias portékáival a csapatot. Békéscsabára is ellátogattak. A Balassi Bálint Magyar Művészetek Házában Vaszkó János fogadta a német vendégeket.

Mit sem ér egy Békés megyei látogatás, ha nem láthatják Gyula várát és nem tapasztalhatják meg a magyar gyógyvizek jótékony hatásait. A Gyulai Várfürdő kellemes kikapcsolódást biztosított a német és magyar diákoknak, kísérő tanáraiknak is.

A testvérvárosból érkezett látogatók hazautazásuk napján Budapest néhány nevezetességére is rácsodálkozhattak, úgymint Hősök tere, Parlament épülete, Margit-híd, Várnegyed, Halászbástya.

Reménységeink szerint felejthetetlen napokat töltöttek városunkban, országunkban, ahogyan a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai számára is örök élményt jelentett ittlétük