Élet a kollégiumban

A kollégium jelenleg 249 diák második otthona. 179 lány és 70 fiú tölti itt hétköznapjait iskolaidőben.

Arany János Tehetséggondozó Program működik gimnáziumunkban és kollégiumunkban. Havonta egyszer hétvégenként ezért kollégiumunk hévégén is nyitva van, szállást biztosít a programban résztvevőknek.

Kollégiumunkban csak a mi intézményünk diákjai laknak, akik számára a szállás ingyenes. Épületeink a belvárosban helyezkednek el, szemben a gimnáziummal az út túloldalán, így akár „papucsban” is átsétálhatnak az órákra.

5 perces sétával elérhetők a bevásárló központok, bank, posta, pékség, fagyizó, drogéria és a buszmegálló is.

A kollégium területén konyha működik, ahol a diákok étkezni tudnak. Napi háromszori és menzás (csak ebéd) étkezések között választhatnak. Étkezési térítési díjnál nagyon figyelünk a diákok kedvezményeire, illetve az Arany János Programban tanulóknál plusz támogatások is kaphatóak. Kollégiumban büfé is üzemel.

A lány szárnyban 4, 6 és 7 ágyas szobák vannak. A fiúkat 4, 5, 6 és 7 ágyas szobák várják. A szobák beosztásánál igyekszünk figyelembe venni diákjaink igényeit is. A bejövő osztályok tanulóit próbáljuk együtt tartani, így még jobban megismerhetik egymást.

Az intézményben 11 csoport működik.

A szilenciumi tanulásnál nem csak teremben (tanulószobában) tanulhatnak diákjaink, hanem jó tanulmányi eredményeik függvényében saját szobájukban is, a legjobbak pedig a szabad szilencium lehetőségét is élvezhetik. Ezek a lehetőségek sokakra jótékonyan hatnak, igyekeznek elérni ezen eredményeket. Az előző évek kollégiumi tanulmányi átlagai is ezt tükrözik, általában meghaladják az iskolai összátlagot.

Nagyon jól működik a tanulás segítése. Akár a nevelőtanároktól, akár diáktársaiktól, felsőbb évfolyamosoktól is kérhetnek és kérnek is segítséget a tanulók.

Kollégiumunkban a termeken és szobákon kívül több helyen is van lehetőség tanulni, a fiú részen tanuló terem található, a lány részen a szobák közötti „beugrókat” is birtokba veszik a diákok.

A kollégiumban ápolónő is dolgozik, mellyel biztosított a napközben előforduló betegségek, rosszullétek, sérülések, balesetek azonnali ellátása.

Kedden és csütörtökön reggel gyermekorvos is rendel intézményünkben.

Minden szinten teakonyha van kialakítva, ahol diákjaink melegíthetik, elkészíthetik otthonról hozott, boltban vásárolt ételeiket. Diákjaink számára hűtő is biztosított, melyben külön zárható fakkokban tárolhatják ételeiket.

Intézményünkben lehetőséget biztosítunk tanulóinknak mosásra, szárítógép is rendelkezésre áll. Ezzel is segítjük önállósodásukat, felkészülésüket a „nagybetűs ÉLETRE”.

Diákjaink akár számítógépteremben, illetve a kollégium területén működő WIFI-n keresztül okos eszközeik segítségével is bővíthetik ismereteiket, tarthatnak kapcsolatot szüleikkel, barátaikkal.

A szabadidő hasznos eltöltésére külön rendezvényeket, előadásokat, vetélkedőket szervezünk.

Sok iskolai rendezvénynek, előadásnak biztosít helyszínt kollégiumunk aulája (pl.: gólyaavató, kampányhét, farsang stb..).

Udvarunkon filagóriák, padok és szalonnasütő hely szolgálják a kikapcsolódást, beszélgetést és csapatépítést kulturált, zöld környezetben.

Petőfi Pikniken bográcsozások, grillezések és főzések helyszíne szokott lenni az udvar.

A kollégiumban biztosított a sportolás lehetősége. Gumipálya (foci, röplabda, kosárlabda lehetőséggel), strandröplabdapálya, 200m-es futópálya biztosítja a kollégium területén belül a mozgás lehetőségét. Sportolni vágyó diákjainkkal a gimnáziumban található konditerem, aerobic terem (szobabiciklikkel), tornaterem, gumipálya is megtelik minden este. Foci házibajnokságot szervezünk, a röplabdaedzést segítjük esténként plusz játék lehetőséggel, sokan asztaliteniszeznek, csocsóznak.

Szakköreinkkel igyekszünk diákjaink szabadidős igényeit is kielégíteni, figyelünk rá, hogy legyen lehetőségük szellemileg és fizikálisan is kikapcsolódni.

Nevelőtanárok között sokan Önismeretet és tanulásmódszertan órákat tartanak az Arany János Programban. Ezen tudásukat igyekeznek a kollégiumban lakó diákokkal is megosztani, ezzel is segíteni hatékony tanulási módszereik kialakítását és önmaguk megismerését.