Vándorkulcs

Kulcs a 300 éves múlt kapujához. Országos kommunikációs kampányt indított a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Vándorkulcs-projekt nevet kapta.

 

Ez tulajdonképpen a haza képzeletbeli kulcsa, ami ajtót nyit egy új világ felé a telepesek számára. A kulcs egy ládikában fekszik, amely egy hartai festett bútornak a mása. Mindenhol egy bizonyos ideig lesz a láda, és azalatt az adott önkormányzatoknak a betelepítés témájával kell foglalkoznia saját településükhöz kapcsolódóan, és minden helyszínen bele is tesznek valamit ebbe a ládába útravalónak.

 

Békésen is ez történt a Német Házban 2024. 03. 08-án a Békési, Mezőberényi és Gyomaendrődi  Német Nemzetiségi Önkormányzatok részvételével. Kincsek elhelyezése előtt Balázs Anna furulya előadásával, Babinszki Panna és Faragó Ágnes szavalásával nyitották meg az eseményt. A jelenlevők ezután Körösi Mihály tanár, kutató rendhagyó történelem órájával emlékeztek a hazánkban élő németek betelepítésének évfordulóján, melyen nyolcadikos tanulóink is részt vettek.