Állati jó volt a hangulat, gondoskodtak róla a kis kedvencek

Kedves és nemes kezdeményezés, figyelemfelhívás, tudatosítás, az állatokkal való ismerkedés, kapcsolattartás és az új ismeretek jegyében telt az a délután, amelyet az állatok világnapja alkalmából tartottak az iskola zöld területén.

Világszerte megünnepelték az állatok világnapját, október 4-ét. 1931 óta tesszük így, akkor tartották ugyanis Firenzében azt a környezetvédelmi konferenciát, amelyen megfogalmazódott az állatok világnapjának gondolata.

Assisi Szent Ferenc az állatok, a természet és a kereskedők védőszentje is. Halálának napja, azaz október 4-e vált az állatok világnapjává. Assisi Szent Ferenc már a XIII. században azt vallotta és hirdette, hogy az állatok az emberek társai, segítői, így ennek megfelelően kell bánni velük. A házi és a ház körüli állatokról gondoskodnunk szükséges, de a vadonélő állatokat is segítni kell. Főleg azokra igaz ez, amelyek a veszélyeztetett fajok közé sorolhatók.

Ha megkérdezünk egy kisgyermeket, hogy milyen állatot szeret a legjobban, sokan közülük a saját kis kedvencüket említik meg. Az állatok világnapján a főszerep az állatoké, ennek jegyében szegeződött minden figyelem október 9-én kis diákjaink kedvenceire. Bármelyik alsó tagozatos tanuló megmutathatta a közönségnek saját kedvencét.

Szép számban mutatkoztak be kutyusok, csaholásuktól volt hangos az ebédlő melletti zöld terület, a boxban vagy épp kézben lévő cicák nem kis rémületére. Tengerimalacok, nyuszik, hörcsögök, ház körüli állatok is, úgymint pulyka, tyúk is bemutatkoztak. Ezenkívül még befőttesüvegben szállított sziámi harcoshalak és egy teknős is feltűnt a mezőnyben.

Három kategóriában lehetett leadni a szavazatokat az állati szépségversenyen, így megválasztották a legszebb kutyust, a legszebb cicát, és az egyéb kategóriába sorolt állatot is.

A nebulók megmérettették tudásukat egy kvíz formájában, így igazán mozgalmas délutánon vehettek részt az érdeklődők. Ehhez hozzájárult és segített is a csodaszép napos idő is.

Elnézve a bájos és kedves állatkákat, igazán élményekben és ingerekben gazdag délutánt tudhatott magáénak minden kis kedvenc, új barátságok is születtek. A csillogó gyermekszemek is arról árulkodtak, hogy ők is jól szórakoztak.

A nap mondása egy kislány szájából hangzott el: „Lehetne minden nap állatok világnapja”!